Agroturystyka z plantacją superfood, zapraszamy do odsłuchania artykułu:
Agroturystyka z plantacją superfood czyli w naszym przypadku polifenoli to element na którym dość mocno chcielibyśmy się skoncentrować w Białym Płotku. Jeżeli śledzicie nasze media społecznościowe lub tą stronę to wiecie już, że chcielibyśmy się skoncentrować na konkretnych owocach. Miały by to być: borówki, świdośliwa, maliny, jagoda kamczacka, aronia, czarny bez, czarna porzeczka czy np. porzeczko agrest.
Wszystkie wymienione powyżej owoce, w pierwszej kolejności znajdą zastosowanie w Agroturystyce Regeneracyjnej Biały Płotek. Będą dostępne dla naszych gości w postaci świeżej prosto z krzaka, w postaci świeżej jako dodatki lub główny element posiłku. W postaci przetworzonej jako: soki, powidła czy dżemy. A także w przyszłości jako liofilizaty.
Spis Treści:
- Dobór owoców
- Przygotowanie plantacji
- Położenie plantacji
- Kolejny etap
1. Dobór owoców
Owoce na które się zdecydowaliśmy nie są przypadkowe. Wszystkie pochodzą z tzw. grupy owoców miękkich i są sezonowe. Ale najważniejsze kryterium jakim się kierowaliśmy to przede wszystkim, cenne substancje jakie wyżej wymienione owoce zawierają. Przede wszystkim chodzi o ciemne barwniki zwane flawonoidami, a konkretnie antocyjanami. Są to silne substancje przeciwutleniające, które pozwalają naszemu organizmowi zachować homeostazę lub po prostu dać mu możliwości do odbudowy i regeneracji. Każdy z owoców ma dawać potencjał do utrzymania wysokiej jakości życia i zapobiegać chorobą cywilizacyjnym. Agroturystyka z plantacją to jest pomysł, który towarzyszył nam już od dawna i będzie stanowił doskonały składnik urlopu regeneracyjnego. Wszechstronne odziaływanie składników czynnych ciemnych owoców, zyskuje szczególnie na znaczeniu dla osób dbających o zdrowy styl życia.
2.Przygotowanie plantacji
Przygotowanie plantacji rozpoczynamy na około dwa lata przed wstępnym terminem otwarcia Agroturystyki Regeneracyjnej Biały Płotek. Dlaczego, aż tak wcześnie? Ponieważ mamy w tej kwestii już pewne doświadczenie. Już raz zakładaliśmy plantację owoców miękkich, wówczas były to tylko maliny, borówka i świdośliwa. Było to dokładnie jesienią 2015 roku. I również zakładaliśmy ją od podstaw. Tamten okres pozwolił nam na zdobycie bardzo cennego doświadczenia w tej materii. Przed samym sadzeniem przygotowaliśmy teren, który miał służyć pod uprawę. Sami wybieraliśmy sadzonki i sami je sadziliśmy. Następnie posiłkując się wiedzą książkową oraz wiedzą zdobytą pielęgnowaliśmy naszą plantację. Z dość dużym sukcesem. Udało nam się stworzyć piękną plantację i spokojnie możemy powiedzieć, że byliśmy w tamtym momencie prekursorami w uprawie świdośliwy. Zapytacie, co się stało z naszą pierwszą plantacją? Nasze koleje losów poprowadziły nas do sprzedania posiadanego wówczas areału. Jednak cała wiedza, jaką zdobyliśmy, została z nami.
I tą właśnie wiedzę zamierzamy wykorzystać do założenia plantacji w Biały Płotek. Rozpoczęliśmy od przygotowania gruntu. Czyli od koszenia, orania i bronowania. Siania przedplonu w postaci łubinu, gryki i facelii, aby urozmaić mikrobiom gleby. Po kolejnym oraniu i równaniu, sialiśmy kolejny przedplon. Tym razem była to gorczyca. Po jej wzroście pole znów zostało skoszone i zaorane. Aby elementy czynne roślin mogły być dostarczane naszemu organizmowi, potrzebują czerpać składniki organiczne z ziemi. Mało zasobne podłoże nie będzie w stanie dostarczyć roślinie tych części składowych, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. I jak zwykle wszystko zaczyna się od podstaw, dlatego postanowiliśmy zacząć przygotowywać dużo wcześniej teren pod uprawę, aby agroturystyka i plantacja mogły działać w symbiozie.
3.Położenie plantacji
Plantacja będzie znajdować się w najbardziej optymalnej części działki. Czyli tak, aby mieć jak najwięcej dostępu do promieni słonecznych. Dzięki temu, a także ziemi i wodzie, w którą ją zaopatrzymy owoce będą oddawały nam swoją największą słodycz. Plantacja będzie również tak położona aby goście Agroturystyki Regeneracyjnej mogli spoglądać na nią ze swoich pokoi.
4.Kolejny etap
Obecnie stoimy przed wyborem odpowiednich odmian danej rośliny oraz oczywiście jak najlepszych sadzonek. Oba czynniki są istotne. Musimy zwrócić uwagę nie tylko na wartości i smak samych owoców, ale także na wielkość rośliny w przyszłości. Istotnym jest także dobór odmian aby wzajemnie mogły się zapylać. Ostateczne szykowanie ziemi oraz sadzenie sadzonek planujemy na wiosnę 2024. Po tym terminie ukaże się kolejny artykuł czy udało nam się zrealizować wszystkie wyżej wymienione kroki.
Pozdrawiamy serdecznie
Krzysztof i Justyna – Biały Płotek Siła Regeneracji